Erasmus – akredytacja rok 4.

Akredytacja rok 4.

24 czerwca 2025 uczestnicy projektu Erasmus+ (sektor Kształcenie i szkolenie zawodowe) podsumowali działania w ramach czwartego roku przyznanej naszej szkole Akredytacji. Uczestnicy mobilności  wraz z  koordynatorem projektu panią Joanną Chmielecką przygotowali uroczyste spotkanie, na które w ramach współpracy ze środowiskiem lokalnym, zostali zaproszeni dyrektorzy, nauczyciele i uczniowie z okolicznych szkół podstawowych, właściciele i przedstawiciele firm, z którymi współpracuje nasza szkoła, Burmistrz Miasta i Gminy Nowe, Starosta  Powiatu Świeckiego, Przewodnicząca Rady Powiatu. Podczas uroczystości zostały przypomniane cele i założenia projektu, krok po kroku opowiedzieliśmy o realizacji mobilności oraz zaprezentowaliśmy zagraniczne przedsiębiorstwa, w których odbywały się nasze praktyki zawodowe. Opowiedzieliśmy o korzyściach, jakie zdobyliśmy dzięki uczestnictwu w projekcie. Uczniowie przygotowali prezentacje multimedialne dotyczące realizacji programu kulturowego oraz film podsumowujący ich wyjazd. Następnie  koordynator projektu wręczyła najważniejsze dokumenty potwierdzające uczestnictwo w projekcie – Dokumenty Europass oraz certyfikaty uczestnictwa. Po części oficjalnej wszyscy zaproszeni goście mogli obejrzeć wystawę zdjęć, dzienniki praktyk, zadawać pytania uczestnikom mobilności oraz posmakować przysmaków kuchni hiszpańskiej.

LINK DO RELACJI NA FACEBOOK


Zdjęcia – program kulturowy

Zdjęcia z praktyk


Promocja projektu!



Zespół Szkół w Nowem jest już po kolejnej mobilności uczniów i nauczycieli w ramach programu ERASMUS+, numer Projektu: 2024-1-PL01-KA121-VET-000221873, Akcja 1 Mobilność Edukacyjna w sektorze Kształcenie i Szkolenie Zawodowe w ramach otrzymanej przez szkołę Akredytacji. Tym razem 18 uczniów naszej szkoły – 9 logistyków, 5 informatyków oraz 2 fryzjerów i 2 kucharzy pod opieką dwójki opiekunów Pana Piotra Kalinowskiego i Pani Joanny Chmieleckiej, odbyli dwutygodniowe mobilności w Granadzie. W tym roku nie tylko ucziowie byli uczestnikami projektu ale i także nauczyciele naszej szkoły, którzy odbyli staże branżowe. Wszyscy uczestnicy mobilności pracowali w dużych hiszpańskich firmach logistycznych, informatycznych oraz w zakładzie fryzjerskim i restauracji w samym centrum Granady. Uczniowie i uczennice zapoznali się ze stanowiskami  pracy, poznali przepisy BHP, organizowali swoje stanowiska pracy, obsługiwali różne urządzenia komputerowe, wykonywali powierzone im obowiązki, a co najważniejsze, współpracowali z hiszpańskimi kolegami i koleżankami. Najważniejsze zadania jakie wykonywali w nowych miejscach praktyk to:

  • fryzjerzy:

– organizowanie i wyposażanie stanowiska pracy zgodnie z przydzielonym zadaniem
– stosowanie przepisów bhp, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska
– wykonanie zabiegu mycia włosów i skóry głowy z uwzględnieniem różnych technik masażu
– zaplanowanie zabiegu mycia włosów i skóry głowy z uwzględnieniem rodzaju skóry głowy
– zorganizowanie i wyposażanie stanowiska pracy zgodnie z wymaganiami ergonomii
– wykonywanie dezynfekcji sprzętu i stanowiska pracy
– dobieranie środków ochrony osobistej
– przygotowanie klienta do zabiegu
– dobieranie środków do pielęgnacji i regeneracji włosów
– dobieranie środków do stylingu
– przygotowanie klienta do zabiegu koloryzacji włosów
– wykonanie zabiegu koloryzacji włosów

  • kucharze:

– zorganizowanie i wyposażenie stanowiska pracy zgodnie z wymaganiami ergonomii
– dobieranie surowców i półproduktów stosowanych w sporządzaniu potraw i napojów
– ocenianie jakości surowców i półproduktów stosowanych w sporządzaniu potraw i napojów
– określanie zagrożenia obniżającego jakość żywności
– stosowanie receptur gastronomicznych
– przechowywanie surowców, półproduktów i wyrobów gotowych
– branie udziału w produkcji potraw i napojów kuchni hiszpańskiej
– dobieranie metod i technik sporządzania potraw i napojów
– charakteryzowanie zmian zachodzących podczas sporządzania potraw i napojów
– dobieranie i stosowanie sprzętu, maszyn i urządzeń do produkcji potraw i napojów

  • logistycy:

– przyjmowanie, przechowywanie i wydawanie towaru
– kompletacja zamówień
– koordynowanie pracy magazynu oraz zaopatrzenia
– współpraca z dostawcami oraz klientami firmy
– zdobywanie umiejętności prowadzenia dokumentacji magazynowej i transportowej oraz obsługiwanie   programów magazynowo-sprzedażowych

– obsługa skanerów kodów QR

– zabezpieczanie towaru przed kradzieżą
– prowadzenie ścisłej współpracy między magazynem a działem sprzedaży
– przyjmowanie i wydawania towaru, etykietowania, oznaczania
– formowanie i deformowanie paletowych jednostek ładunkowych

  • informatycy:

– organizowanie i wyposażanie stanowiska pracy zgodnie z przydzielonym zadaniem
– stosowanie przepisów bhp, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska
– obsługiwanie urządzenia wykorzystywanych w miejscu praktyk
– konfiguracja i rekonfiguracja BIOS
– sprawdzanie poprawności montażu urządzeń komputerowych
– weryfikowanie poprawności działania komputera po modernizacji
– zabezpieczanie systemu komputerowego przed zagrożeniami
– zastosowanie polityki kopii bezpieczeństwa
– skonfigurowanie ustawienia systemu operacyjnego według wskazań użytkownika
– naprawa urządzeń komputerowych

Poza realizacją planu praktyk wszyscy uczestnicy mobilności realizowali program kulturowy poprzez zwiedzanie bogatej historycznie Granady, Malagi, jak i uczestnictwo w przygotowaniach do wielkiego święta w Hiszpanii -Samana Santa – Wielkiego Tygodnia. Wsród najważniejszych punktów programu kulturowego znalazły się Park Nauk, Katedra, Klasztor Kartuzów, zwiedzanie Muzeum Jaskin – Museo Cuevas del Sacromonte, Albaicine -najstarszej dzielnicy miasta, Carmen de los Martines gdzie uczestnicy mogli podziwiać różne rodzaje ogrodów: francuski, angielski, romatyczny obszar z jeziorem, ogród warzywny, las a nawet labirynt. Zwiedzili też nadmorskie miasteczko Nerja oraz jedną z najpiękniejszych białych wiosek na Costa del Sol – Frigiliana, odwiedzili Dom Picassa i Alcazabę w Maladze. Uczestnicy projektu brali udział w pokazie tańca flamenco, którego tradycja pochodzi z Andaluzji. Jednak naszym uczestnikom najbardziej utkwiła w pamięci wizyta w Alhambrze, warownym zespole pałacowym w Granadzie zbudowanym w latach 1232 – 1273. Dzięki udziałowi w projekcie uczniowie i nauczyciele naszej szkoły poznali kuchnię hiszpańską próbując typowych dla regionu Andaluzji dań i przekąsek – tapas, churros, gorącej czekolady, pionono czy paella. Realizacja praktyk zagranicznych w ramach Erasmus + umożliwiła naszym uczniom i nauczcyielom połączenie wiedzy teoretycznej z praktyczną. Uczestnicy projektu nauczyli się systematyczności, odpowiedzialności , współpracy w międzynarodowym zespole, poznali nowe miejsca, ich kulturę, kuchnię, obyczaje, a co najważniejsze przełamali lęk przed komunikacją w języku obcym. Wyjazd był dla wszystkich żywą lekcją radzenia sobie ze strachem przed nowym, nieoczekiwanym i nieznanym. Wszyscy uczestnicy mobilności uzyskali bardzo wysokie oceny i pochwały od swoich pracodawców. 

Joanna Chmielecka


Programu Erasmus+ w ramach sektora Kształcenie i szkolenia zawodowe,

Numer projektu: 2024-1-PL01-KA121-VET-000221873

26 lutego  odbyło się  kolejne spotkanie przygotowujące do mobilności uczestników w ramach projektu Erasmus+. Tym razem spotkanie przybrało formę wywiadu, na który zaprosiliśmy uczniów obecnej klasy IV b- Dawida Połomskiego, Macieja Świerszczyńskiego, Matynę Otlewską, Emilię Otlewską i Julię Bogalecką , by mogli opowiedzieć nam o swoich doświadczeniach, przeżyciach związanych z wyjazdem w ubiegłym roku szkolnym.  Uczestnicy zeszłorocznej mobilności z chęcią opowiadali o miejscach praktyk i atmosferze jaka tam panowała, o swoich obowiązkach i zadaniach jakie mieli do wykonania. Podali też różne wskazówki dotyczące zwiedzania poszczególnych miejsc w mieście. Podzieli się nawet wiedzą dotyczącą robienia zakupów – wskazali na miejsca, gdzie można kupić ciekawe upominki i pamiątki, gdzie należy spróbować churros i gorącej czekolady. Uczniowie czuli się swobodnie zadając pytania swoim koleżankom i kolegom. Ze strony uczniów padły istotne pytania dotyczące miejsca zakwaterowania, lokalnej restauracji oraz transportu publicznego i sposobu korzystania z niego. Tego typy spotkanie okazało się  bardzo przydatnym sposobem przekazywania informacji dotyczących realizacji projektu Erasmus+ .

Dziękujemy bardzo Maćkowi, Dawidowi, Martynie, Julii i Emilii z klasy IV b!


Po długich przygotowaniach z języka hiszpańskiego, języka angielskiego zawodowego jak i spotkaniach z koordynatorem projektu, grupa uczestników i opiekunów odbyła spotkanie online z naszą partnerką z Granady – Panią Anetą Sikorą (screen poniżej), która poznała uczestników marcowej mobilności, przedstawiła informacje dotyczące miejsc praktyk logistyków, fryzjerek, kucharzy  i informatyków, opowiedziała o hiszpańskiej kulturze, kuchni, zwyczajach Hiszpanów i cierpliwie odpowiadała na pytania uczestników. Dzięki takiej formie komunikacji uczniowie mogą pokonać lęk przed wszystkim co nowe, nieznane a poza tym nawiązują bliższą relację z naszym zagranicznym partnerem, co pozytywnie wpływa na stopień przygotowania przed wyjazdem.

Numer projektu: 2024-1-PL01-KA121-VET-000221873


Erasmus+ Kształcenie i szkolenia zawodowe

UWAGA Uczniowie klasy III b, III c, III d!

Uczniowie i uczennice zakwalifikowani do udziału w stażach w Hiszpanii w ramach programu Erasmus+, numer projektu: 2024-1-PL01-KA121-VET-000221873 proszeni są o zapoznanie się z harmonogramem zajęć z psychologiem przygotowujących do wyjazdu oraz zajęć z koordynatorem projektu w ramach przygotowania do wyjazdu. Przypominamy, że osoby zakwalifikowane zobowiązane są uczestniczyć w programie przygotowawczym przed mobilnościami!   

ProwadzącyDNIGodziny
Anna Hein-Markiewicz27 lutego 2025 (czwartek)16.30-18.00
Joanna Chmielecka05 marca 2025 (środa)14.30-15.30

Informacja o kolejnych terminach spotkań zostanie podana w późniejszym terminie.

W razie pytań proszę o kontakt z Panią Joanna Chmielecką za pośrednictwem dziennika librus.


Erasmus+ Kształcenie i szkolenia zawodowe

UWAGA Uczniowie klasy III b, III c, III d!

Uczniowie i uczennice zakwalifikowani do udziału w stażach w Hiszpanii w ramach programu Erasmus+, numer projektu: 2024-1-PL01-KA121-VET-000221873 proszeni są o zapoznanie się z harmonogramem zajęć z języka angielskiego zawodowego w ramach przygotowania do wyjazdu. Przypominamy, że osoby zakwalifikowane zobowiązane są uczestniczyć w programie przygotowawczym przed mobilnościami!

ProwadzącyDNIGodziny
Pan Marek Szmeichel08 lutego 2025 (sobota)8.00 – 12.00 (5 godzin lekcyjnych)
 15 lutego 2025 (sobota)8.00 – 12.00 (5 godzin lekcyjnych)

W razie pytań proszę o kontakt z Panią Joanna Chmielecką za pośrednictwem dziennika librus.


Uczestnicy projektu Erasmus+ pilnie pracują na zajęciach przygotowujących z języka hiszpańskiego 🇪🇺🇪🇦🇵🇱




Erasmus+ Kształcenie i szkolenia zawodowe​​ 

UWAGA Klasa III b, III c, III d!
Komisja Rekrutacyjna​​ projektu​​ Erasmus+​​ , w ramach sektora Kształcenie i szkolenia zawodowe, Akcja1, numer​​ projektu: 2024-1-PL01-KA121-VET-000221873​​ zaprasza​​ niżej wymienione osoby na rozmowę kwalifikacyjną, która odbędzie się w​​ środę ​​ 27.11.2024 od godziny 08.00 przy ulicy Myśliwskiej w sali nr 15.

 

KLASA III b

KLASA III c

 

KLASA III d

1.

Oliwier Bonus

Aleksandra Klajna

Oskar Ciachorowski

2.

Oliwier Chyła​​ 

Nikola Targowska

Nikola Klejszmit

3.

Szymon Dąbrowski

Michalina Telęga

Oliwia Kłos

4.

Daria Gołębiewska

 

 

5.

Monika Kornacka

 

 

6.

Daria Łobocka

 

 

7.

Fabian Młodawski

 

 

8.

Jakub Siemiona

 

 

9.

Martin Sobkowiak

 

 

10.

Fabian Surma

 

 

11.

Alicja Szczeblewska

 

 

12.

Wiktor Wojciechowski

 

 

13.

Konrad Górski

 

 

14.

Filip Gracek

 

 

15.

Igor Lewandowski

 

 

16.

Stanisław Netkowski

 

 

17.

Michał Raciński

 

 

18.

Marcin Szczygieł

 

 

19.

Piotr Urbański

 

 

20.

Kamil Znaniecki

 

 

W razie pytań proszę o kontakt z Panią Joanna Chmielecką za pośrednictwem dziennika librus.


Erasmus+ Kształcenie i szkolenia zawodowe

Uczniów i uczennice klasy 3 technikum (3b) w zawodzie technik logistyk i technik informatyk oraz uczniów klasy 2 i 3 branżowej szkoły I stopnia
w zawodzie fryzjer i kucharz  prosimy o zapoznanie się z Regulaminem uczestnictwa
w programie Erasmus+ w sekcji Kształcenie i szkolenia zawodowe, Akcja1. Mobilność Edukacyjna, numer projektu: 2024-1-PL01-KA121-VET-000221873. Regulamin
i formularz zgłoszeniowy jest dostępny na szkolnej stronie www.zsnowe.pl w zakładce Erasmus+, w sekretariacie, w bibliotece i u koordynatora projektu – Pani Joanny Chmieleckiej.

Zapraszamy do składania wniosków.
Formularz zgłoszeniowy – nauczyciele
Formularz zgłoszeniowy – uczniowie
Regulamin ERASMUS+ 4

Przejdź do treści